perjantaina, huhtikuuta 28, 2006

Pohjois-Amerikan kasvot?

Montreal on upea kaupunki, aivan omassa luokassaan... en vain oikein tiedä mikä se luokka on. Kaikki tuntuu olevan viimeisen päälle hiottua, joka paikassa näkyy design ja tyylikkyys. Kaupunki ja kaupunkilaiset ovat kuin suoraan lentokoneen Business-luokan istuintaskuissa olevista mainoksista. Täältä löytyy kaikki tyylikkyyden lajit, niin Italia, Ranska, Englanti, Aasia, Amerikka sekä Suomi elää sulavassa sovussa. Tuon lisäksi Montrealin oma mauste maan-alaisine käytävineen. Ja kyllä, listalle kuuluu myös Suomi. Elokuvassa Confessions of a Dangerous Mind (2002) Montrealin vanha-kaupunki toimi Helsinkinä.

Olen mielestäni ymmärtänyt miksi Las Vegasissa on kopioitu kaikki millä on vähänkin jonkinlaista mainosarvoa. Pyramidi, Vapauden patsas, Eiffel-torni... Vegas on muovikaupunki joka on rakennettu aikuisten puuhapaikaksi. Mutta sitten oli Vancouver ja Vancouverin kirjasto, jossa oli otettu mallia Rooman Colosseumista. Sekin oli ok, koska se ei ollut suora kopio vaan tyylitelty nykyaikainen malli... joka kylläkin räjähti Schwarzeneggerin True Lies -elokuvassa. Mutta tuntui hassulta, että joku niin iso monumentti pitää rakentaa jotain mukaillen. Eikö olisi ollut parempi rakentaa jotain omaperäistä, jotain millä on vain omat juuret omalla paikallaan. Sitten tuli Montreal, tyylikkyyden esikuva mille tahansa kaupungille... ja mitä löytyykään kaupungin upeimman torin ympäristöstä! Kirkko - kopio Pariisin Notre Damesta (kuva 2), Pankki - Kopio Rooman Pantheonista (kuva 1), Pilvenpiirtäjä - kopio New Yorkin Empire state buildingistä (kuva 2) ja joku antiikin Roomalainen rakennus joka toimii teatterina. Vancouverin kirjasto oli hieno "kopio" joka vain häivähtäen viittasi menneisiin aikoihin, mutta mitä tämä suora kopiointi on? Kuka haluaa suoraan kopioida 1000 vuotta vanhoja rakennuksia? Suuruudenhullu pienoismallirakentaja?

Pohdin tuota kysymystä samalla kun koitin löytää vanhasta kaupungista takaisin hotellille maanalaisia käytäviä pitkin... Olin varmaan koko matkan niin ajatuksissani, että en olis huomannut vaikka vaaleanpunainen möhköfantti olisi roikuttanut Nalle Puhia nenän edessä... Mutta niin se varmaan lopulta on. Näillä tälle mantereelle muuttaneilla ihmisillä oli juuret toisaalla. Nämä perustivat pieniä yhteiskuntia tänne keskelle erämaata ja koitti selvitä elämästä päivä kerrallaan, monesti hyvin vaikeissa olosuhteissa. Varmasti sillon omat juuret merkkaa paljon, halutaan rakentaa jotain mikä muistuttaa siitä kodista siellä kaukana. Kaikki nämä "kopiot" ovat kyllä merkittäviä rakennuksia ja niillä on oma erikoinen historia, mutta ajan kuluessa varmasti näillä kaupungeilla tulee olemaan enemmän ja enemmän jotain omaa ja omaperäistä, ja siirtomaa-ajan tuomat "kopiot" siirtyy hiljalleen taka-alalle.

Ei kommentteja: