tiistaina, lokakuuta 31, 2006

Luonnonlakeja

Christian Doppler keksi aikoinaan meille lain, jonka mukaan muun muassa ääniaaltojen kuva vaihtelee riippuen onko itse liikkumassa ääntä kohden vai äänestä pois päin. Tästä laista on helppo järjestää kokeellinen todistus, jossa liikuttelemme lain määreen sijaan itse äänilähdettä. Mittalaitteistoksi käy hyvin omat korvat, tulos on selkeästi havaittavissa. Koe-kappaleeksi otetaan yksi rääkyvä vaavi. Kun nappula liikkuu satunnaisella heilahdusliikkeellä kuulijan pään oikealta puolen vasemmalle, tai päinvastoin, voidaan havaita rääynnässä selkeä sävyero, riippuen siitä onko vaavi tulossa vai menossa. Koe pitää suorittaa jokseenkin nopeasti, usean peräkkäisen toiston seurauksena saattaa koe keskeytyä koe-kappaleen rauhoittumisen seurauksena.

Mitä iloa on kotitekoisesta orjatyövoimalla toimivasta mini-särkänniemestä, jos ipana ei viitsi edes pysyä hereillä kun sitä retuutetaan...? Meille neuvolan-täti opasti erilaisia vaavin-heilutus tekniikoita, joilla helpotetaan ilmavaivoja ja muita satunnaisia ärsykkeitä. Neuvolan-täti näytti olevan oikeassa, sen lisäksi että vaavi yleensä rauhoittuu kun sitä pyörittää, se satunnaisesti myös nukahtaa liikkeeseen.

Tänään tuli kaksi viikkoa pientä elämää täyteen. Sen kunniaksi nassu näytti meille uuden tempun, pää nousee jo ilman apunaruja melko jäntevästi. Ihan salaa vaavi ei ole päässyt temppua harjoittelemaan, mutta me esitettiin Hennan kanssa silti yllättyneitä, ihastuneita ja söpötteleviä vanhempia. Koitetaan olla kannustavia elämän haasteissa, sano...

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Ja tämäkö 2-viikkoinen vauva???

on terveydenhoitajamummin pieni ISO ihme:)