lauantaina, joulukuuta 23, 2006

Joulurauhaa!

Joulurauha julistetaan huomenna aamupäivällä. Toivottavasti Känkkäränkkä ymmärtää mennä mussuttaan rusinoitaan vaikka omaan nimikkobaariinsa www.kankkarankka.com. Ei sillä, että pieni paha noita meillä kovin paljoa olisi viihtynyt. Itse asiassa Lottis on joka päivä iloisempi ja meillä kaikilla synkkaa jo kohtalaisen hyvin, tiedetään mistä puristaa jos naama muuttuu punaiseksi. Tiede-lehti kirjoitti hiljattain vapaasta tahdosta, tai siihen liittyvistä ongelmista. Vapaan tahdon olemassaolo kumottiin muun muassa sillä, että tapahtumat pystytään laskennallisesti todistamaan jos tiedetään kaikki muuttujat. Fysiikassa opiskeltiin aikoinaan, että jos tiedetään kappaleen liike-energia ja suunta tietyllä hetkellä, saadaan laskennallisesti selville missä tuo kappale on jollain toisella määritellyllä hetkellä. Tämä toimii suljetussa järjestelmässä täysin oikein. Jos muuttujia lisätään, kitka, ilmanvastus jne. niin lasku muuttuu hankalammaksi. Jos muuttujia on vielä enemmän... Vaihdetaan tapaus ihmiseen, eli jos tiedetään ihmisen sijainti tietyllä hetkellä ja tiedettäisiin ympäristön muuttujat oikein, pitäisi pystyä laskemaan mitä ihminen seuraavaksi tekee.

Lotta-Liviasta olen oppinut jo tuntemaan kaavan. Mitataan esimerkiksi iloisuutta. Ympäristön tekijät pystytään minimoimaan, esimerkiksi kytkemällä Lissu sitteriin kiinni. Olen päätynyt seuraavaan kaavaan. Muuttujat ovat: Väsymys, nälkä, kylmä, märkä, ilmavaiva, ja tekijä X... Tekijä-X:n nimeän vaikka känkkäränkkämuuttujaksi. Alla on esitetty kaavio jossa nämä muuttujat ovat määritelty piiraskaavioon. Kun asettaa jokaisen tunnetun muuttujan (väsymys, nälkä, jne.) kaavioon, syntyy lopulta kuvio, jonka pinta-alan koon mukaan määräytyy Lotta-Livian olotila. Ylemmässä kaaviossa pinta-ala on niin suuri, että itku on todennäköistä. Alemmassa kaaviossa Lili on pieraissut, eli ilmavaiva-tekijä on pienempi haitta, jolloin pääsee tarkastelemaan todennäköisesti hymyilevää tyttöä.

Känkkäränkkämuuttuja on hankala tapaus. Jostain määrittämättömästä syystä, vaikka kaikki olisi hyvin, saattaa itkua silti esiintyä. Jatkan selvitystyötä mistä tämä epäsäännöllisyys johtuu... Mutta varmaa on, että muuttuja pienenee sitä enemmän mitä kauemmin kaikilla alueilla pysytään "vihreällä".

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kunhan Lotta-Livia hieman kasvaa, voit lisätä uuden muuttujan: oma tahto. Tosin toi X- tekijähän saattaa jo nyt olla synonyymi omalle tahdolle?